contact mkbvrienden

Adviescentrum Zonnepanelen & Energie. Bespaar nu direct!

30 tot 50 % zowel particulier als zakelijk. Energiecheck.

Koop / Lease / Investeer. MKB Vrienden, Samen Verdienen.

Begrippen.

Enkele begrippen uitgelegd.

 

EAN-code

Een EAN-code is het identificatienummer van een gas- en elektriciteitsaansluiting. De EAN-code bestaat uit een uniek getal van 18 cijfers en is vergelijkbaar met een paspoortnummer. Elke elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting in Nederland heeft zijn eigen, unieke EAN-code. Leveranciers en netbeheerders kunnen met de EAN-code direct zien over welke aansluiting het gaat.

Transporteurs en leveranciers van energie gebruiken de EAN-code in hun onderlinge communicatie. Zo weten zij zeker dat ze het over dezelfde aansluiting hebben. U vindt uw EAN-code op uw energierekening. Heeft u die niet meer, dan staat het nummer geboekt in het aansluitingenregister van uw netbeheerder.

Bij overstappen van energieleverancier kan uw nieuwe energieleverancier kan de EAN-code dan via uw netbeheerder opvragen.

 

 

Verbrandingswaarde of calorische waarde

 

De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m3) aardgas. Een ander woord voor calorische waarde is verbrandingswaarde. De hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas bepaalt namelijk de waarde.
De calorische waarde van het gas uit Slochteren (provincie Groningen) geldt als basis verbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze basis waarde.

Verschillende calorische waarden voor  gas 

Niet al het gas komt uit Slochteren. Er wordt ook gas gewonnen in andere provincies en op de Noordzee. De calorische waarde van deze gasvelden is hoger of lager dan het gas uit Slochteren.
Is de calorische waarde hoger, dan levert 1 m3 gas bij verbranding méér warmte dan 1 m3 gas uit Groningen. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
Het gas met verschillende calorische waarden, wordt met elkaar gemengd tot het de basis calorische waarde zo dicht mogelijk benadert. Toch kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Door deze kleine, onvermijdelijke afwijkingen in calorische waarde van gas krijgt u soms minder of meer energie per kubieke meter.

Correctiefactor bij een afwijkende calorische waarde

De gasmeter van uw woning constateert een verschil in calorische waarde niet en registreert zowel bij hoog-, als laagcalorisch gas dezelfde kubieke meters. Omdat de gasprijzen gebaseerd zijn op de basis verbrandingswaarde, moet het gemeten gasverbruik bij calorische afwijkingen dus worden aangepast.

De correctie op de calorische kwaliteit van het gas is de zogenaamde correctiefactor. Op uw energierekening kunt u zien of een correctie is toegepast. Meestal staat dit bij de meterstanden. U ziet het gemeten verbruik (gasmeter) en het omgerekend of herleid verbruik: het gemeten verbruik vermenigvuldigd met de correctiefactor. Uw werkelijke verbruik is dan hoger of lager dan uw gasmeter heeft aangegeven.

Vaststelling calorische waarde aardgas

De Nederlandse Gasunie stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde aardgas vast. Wanneer er sprake is van een correctie, de calorische waarde, wordt deze verrekend via de prijs of via de hoeveelheid.

 

 

Vastrecht

Het begrip vastrecht staat voor een bepaald bedrag dat elke maand, kwartaal of jaar in rekening wordt gebracht. Vastrecht is een onveranderlijke som die u voor verbruik van gas of energie betaalt. U betaalt vastrecht aan uw energieleverancier. De hoogte van het vastrecht staat op uw energierekening.

 

 

Bespaar direct!

Hallo Vrienden Bespaar direct met MKB Vrienden

Tweeten @MKBvrienden volgen